Historiek

HISTORIEK

De allereerste Artiestenfoor (1969) werd georganiseerd n.a.v. het 25-jarig bestaan van de Kunstkring. Van meetaf aan verwierp men de idee van een stijve academische zitting.

Er moest iets aangeboden worden dat van blijvende aard zou zijn. André Deroo pakte uit met de idee van een openluchtatelier. Plannen rezen na een twee uur lange discussie: het resultaat zou de eerste uitgave worden van een hele reeks 'Artiestenforen'. Na het succes van die eerste versie werd de succesformule ieder jaar herhaald, telkens op de eerste zondag van juni.

Inrichters eerste artiestenfoor van 1969;

 

De inrichters van de eerste artiestenfoor van 1969, vlnr

 

Boven:

Urbain Decoster(+)

Marc Vandecasteele

André Vanhulle (+)

Georges Vanheuverzwijn

Marc Verdonckt

Gilbert Deroose(+)

José Vanden Hove

 

Onder:

Gerard Fenaux

Meester Lietaert(+)

Michel Depypere(+)

Daniël Bouckaert

André Deroo(+)

 

 

 

 

Maar meer en meer andere gemeenten aapten de Artiestenfoor na. De Artiestenfoor werd omgedoopt tot Kleurdag, Die moest niet alleen met de nieuwe naam duidelijk maken dat deze kunstmanifestatie er in de eerste plaats was voor de kunstminnenden en de kunstenaars. De verhuizing van het Marktplein en de aanpalende straten naar Domein Maelstede ging door in 1989. In 2007 kwam een nieuw elan door de samenwerking met het braderiecomité en met de medewerking van tal van verenigingen en individuen, waarbij de Kleurdag omgedoopt werd tot Artmarktkuurne en plaats had op het heringerichte Marktplein.

Op 14 en 15 juni 2008 wilden we bewijzen dat ‘samenwerken werkt’, dat gezamenlijk genomen initiatieven het vruchtbaarst zijn. De tweede uitgave van ArtMarktKuurne was meteen heel ambitieuze, want naast het heel gevarieerde aanbod met artiesten aan het werk, dans, muziek, poëzie, openluchttheater, ‘proef de wereld’, boeken-markt, zomerbraderie, straatanimatie, en nog veel meer, zijn er twee uitzonderlijke kunsttentoonstellingen. De geselecteerde werken van de alom gekende en gewaardeerde 15e ‘Prijs van het Landschap Michel Depypere’ waren te bezichtigen van 8 juni tot en met 15 juni 2008 in de Sint-Michielskerk. Tegelijk was er in zaal ‘De Middenstand’ een heel belangrijke ‘nevententoonstelling’ van kunstwerken. De gelauwerde werken van de laureaten van de vorige edities van de ‘Prijs van het Landschap’ kregen daar een ereplaats, te midden van een aantal schilderijen van grootmeester-landschapschilder Michel Depypere, die dertig jaar geleden is gestorven. De Koninklijke Kunstkring Evariste Carpentier wordt er dit jaar 65… maar denkt in geen geval aan met pensioen gaan en het Braderiecomité Kuurne is dynamischer dan ooit.

 

inrichters eerste artiestenfoor van 1969